Bosbaden is het perfecte middel tegen stress
Iedereen zal het met mij eens zijn dat het goed voor je is om in de natuur te zijn. Rust, grote bomen, mooie planten en af en toe een leuke eekhoorn die rondhuppelt: allemaal erg ontspannend. Er is ontelbaar onderzoek dat aantoont hoe een natuurlijke omgeving kan bijdragen aan gezondheid van mensen. Een van de experts op dit gebied is dr. Qing Li, een professor in de bosgeneeskunde uit Japan. Hij schreef een boek over Shinrin-yoku, oftwel ‘Bosbaden’.
Wat is bosbaden?
De vertaling ‘Bosbaden’ is eigenlijk niet toereikend. Volgens Psycholoog Tim Lomas van de University of East London is het een niet te vertalen woord. Letterlijk betekent het: ‘ontspanning die verkregen wordt door je onder te dompelen in het bos, letterlijk of figuurlijk’. Wat moet je dan doen? Yoga in het bos? Een meditatiekussentje meenemen? Eigenlijk is het enorm simpel: door in de aanwezigheid van bomen en natuur te zijn en je met name erin ‘onder te dompelen’, bereik je een gevoel van ontspanning. Zie hieronder waarom Bosbaden aan te raden is en tips over hoe je er het meeste uit kunt halen.
Het bevordert je immuunsysteem
De Japanse regering heeft miljoenen gestopt in wetenschappelijk onderzoek om de voordelen van Shinrin-Yoku te ontdekken. Bomen, en dan met name naaldbomen, scheiden vluchtige stoffen, zogeheten phytonciden, uit die ons immuunsysteem activeren. Maar ook bodembacteriën hebben een goede uitwerking op onze gezondheid. Dit gaat zover als het bevorderen van het aantal witte bloedlichaampjes in je bloed (die vechten tegen infecties en virussen) als tot het verlagen van je bloeddruk en verbeteren van de bloedsomloop. Het Vitamine G onderzoek heeft vastgesteld dat een natuurlijker leefomgeving ertoe leidt dat mensen minder vaak bij de huisarts komen voor ziektes als diabetes, coronaire hartziekten, hoge bloeddruk, angststoornissen en depressie. Doordat lichaam en geest ontspannen, ontstaat er op een dieper niveau ruimte voor verwondering en inzicht.
Het verhoogt je concentratievermogen
Blootstelling aan bepaalde fysieke omgevingen, met name natuurlijke omgevingen, zorgt ervoor dat je concentratie verbetert. Een Amerikaanse studie toont aan dat een natuuromgeving je concentratie verbetert. Bij kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar werkte een wandeling van 20 minuten of langer direct om hun vermogen tot concentreren te verbeteren. Dit waren kinderen met ADHD of andere concentratieproblemen.
Het geeft je creativiteit een boost
Neurowetenschapper David Strayer vertelt hoe jezelf omringen met natuur voor periodes achter elkaar een helende werking heeft op het brein. Ze geven je een stimulans voor creativiteit en voor probleem oplossende vermogens. In zijn studie ontdekte hij dat backpackers 50% creatiever waren nadat ze vier dagen wandelen in de bergen. Ze deden verschillende creatief denken tests, bijv. Ze kregen een lijst met woorden (blue, cake, cottage) en moesten met het verbindende woord bedenken (cheese). Na hun trip in de natuur scoorden ze twee keer zo hoog op de tests. “Mensen losten de problemen creatiever op, nadat ze hadden afgeschakeld (unplug) in de natuur” geeft Strayer aan.
Hoe doe je dat dan precies, shinrin-yoku?
Het is zo simpel. Maar simpel betekent niet per se dat iets makkelijk te doen is. Hier geef ik je wat tips om het meeste uit je bosbaden sessie te halen.
Dim je verwachtingen – Probeer het bos in te gaan zonder hoge verwachtingen over wat voor wonderlijke dingen er gaan gebeuren. Net als met mediteren is het hebben van hoge verwachtingen een rem op het effect. Door de verwachtingen houd je een zekere spanning vast.
Geniet van het moment – Er is een oefening uit het boeddhisme die je helpt naar het hier en nu te komen. Op het moment dat je inademt, zeg je bewust tegen jezelf: “ik adem nu in”. Het zelfde bij het uitademen. Doe dit tien keer achter elkaar en voel jezelf in het moment komen. Wees je bewust van wat je om je heen ziet.
Gebruik al je zintuigen bewust – Kijk om je heen, adem de lucht in, ruik de geuren van het bos. Voel de lucht op je huid en de wind of zon (als die er is). Als er een stressvolle gedachte bij je opkomt, is dat niet erg. Laat hem gewoon toe, maar laat hem niet blijven. Je bent nu in het bos. Aan het baden.
I took a walk in the woods and came out taller than the trees – Henry David Thoreau
Beter leren omgaan met stress? In de workshop Resilient Mind krijgen deelnemers de juiste tools om hun stressbestendigheid te vergroten. Hierdoor vinden ze rust in een drukke werkomgeving. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?