Netwerken tips – Voor Young Professionals
Netwerken wordt vaak ervaren als geforceerd en ongemakkelijk. Maar het is wel noodzakelijk, want het kan jouw carrière positief beïnvloeden. Vooral het voeren van netwerkgesprekken kan onnatuurlijk en moeizaam voelen. Waar praat je over? En wat als je niets interessants te vertellen hebt? Hieronder een paar tips die gegarandeerd helpen om een gesprek te voeren met iemand die je niet kent.
Praktische tips bij het netwerken
Netwerken moet uiteindelijk resultaat opleveren, nog belangrijker is dat je plezier aan het netwerken beleeft. Het moet gemakkelijk voelen, niet als extra werk. Die eerste stappen kunnen lastig zijn maar als je eenmaal jouw eigen stijl hebt ontwikkeld, dan zal je zien dat het steeds leuker en makkelijker wordt. Hier geven we alvast een paar praktische tips mee om je over die eerste hordes van het netwerken te helpen.
Vind gemeenschappelijke interesses
Dit is wellicht de allerbelangrijkste tip als het gaat om netwerken. Onderzoek naar gesprekspatronen tussen mensen die elkaar net ontmoeten toont aan dat wanneer mensen gemeenschappelijke interesses vinden, ze zich gedragen alsof ze oude vrienden zijn. Amerikaanse psycholoog Dr. Robert Cialdini zegt dat het ontdekken van gemeenschappelijke interesses met nieuwe mensen vertrouwen creëert. Wat je gemeen hebt met elkaar, hoeft niet iets bijzonders te zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je allebei aan hardlopen doet of in dezelfde stad bent opgegroeid. Het creëert een band en vergroot je kans om aardig gevonden te worden. Dus, het eerste wat je in een gesprek kunt doen is op zoek gaan naar dingen die jij en je gesprekspartner gemeen hebben. Hoe je dat doet? Dat is heel simpel: stel veel vragen. Door simpelweg interesse te tonen in de ander en te vragen naar achtergrond, studie, etc. zal je er gauw achter komen dat jullie een gemeenschappelijke hobby hebben of op dezelfde plek hebben gestudeerd.
Wees een goede luisteraar
Wanneer je een goede gesprekspartner wilt zijn, moet je ook een goede luisteraar zijn. Vaak denken we dat we ‘interessante dingen’ over onszelf moeten vertellen als het gaat om netwerken. Dat we zelf heel veel moeten praten en de ander moeten imponeren. Echter is dit helemaal niet nodig. Communicatie expert Dale Carnegie zegt: “To be interesting, be interested.” Moedig de ander aan om over zichzelf te vertellen. Mensen vinden het altijd leuk als iemand interesse toont.
Sandra voerde haar eerste netwerkgesprek
Ik bleef netwerken vaak uitstellen. Op een gegeven moment heb ik al mijn moed bij elkaar verzameld en heb ik met iemand afgesproken voor een ‘netwerk koffie’. Ik was van tevoren heel zenuwachtig omdat ik bang was dat er een stilte zou vallen en dat ik niets interessants wist te vertellen. Ik ben niet zo lang geleden afgestudeerd dus wat heb ik nou te vertellen aan zo’n senior persoon, dacht ik. Uiteindelijk was het een heel leuk gesprek. Ik vond het werk dat deze persoon doet super interessant dus ik stelde hem veel vragen en hij vond het leuk om van alles te vertellen over zijn baan. Voordat ik het wist waren we een anderhalf uur verder. Ik heb dus eigenlijk niet eens zoveel gepraat, maar vooral veel geluisterd en daardoor was het helemaal niet ongemakkelijk.
Laat de ander zich belangrijk voelen – en doe het oprecht
Er is één belangrijke wet in het menselijk gedrag. Iets wat we allemaal willen is ‘belangrijk voelen’. We willen erkenning voor wie we zijn en wat we doen. Valt het je wel eens op dat mensen in een gesprek al gauw willen vertellen over hun succes verhalen en prestaties? William James, de vader van de Amerikaanse experimentele psychologie, zei ooit: “The deepest principle in human nature is the craving to be appreciated.” Geef de ander dus het gevoel dat hij of zij belangrijk is en doe dit oprecht. Oprecht is hier key. Met deze tip bedoelen we niet dat je gaat slijmen bij iedereen waarmee je een gesprek voert of dat je iemand zomaar complimenten geeft terwijl je het niet meent. Geef oprechte complimenten!
Ontwikkel je eigen stijl
Uiteraard is het voeren van zo’n netwerkgesprek niet altijd even makkelijk, ook al heb je bovenstaande netwerken tips toegepast. Om op een relaxte manier te netwerken is het van belang dat je je eigen stijl en manier ontwikkelt die bij jou past. Het klassieke idee van netwerken, waarbij je zoveel mogelijk events bezoekt en iedereen een visitekaartje in de handen drukt, is niet altijd de beste manier. Netwerken werkt op een manier die bij jou past. Daarnaast zijn gesprekstechnieken vaardigheden die je moet leren en oefenen. Dat is anders dan een tip lezen op deze pagina. Tijdens de training netwerken ga je met andere deelnemers de theorie toepassen en ontvang je feedback van experts. Je werkt aan jouw persoonlijke netwerkstrategie en doelen zodat je op een voor jou natuurlijke manier kunt gaan netwerken.
Myriam: Ik vond het vreselijk om te moeten netwerken
Ik kreeg kriebels bij de gedachte dat ik moest gaan netwerken. Ook al wist ik dat het belangrijk was en dat het nodig is voor mijn ontwikkeling en carrière zag ik er altijd tegenop. Ongemakkelijk staan bij bijeenkomsten en een gesprek aanknopen met mensen waarbij je niet weet of er een klik is en of je ooit nog contact gaat hebben. Ik wilde over deze angst heen komen dus besloot ik een training te volgen. Daar leerde ik dat het niet eens ging om die angst voor netwerkevents overwinnen, maar dat ik simpelweg mijn strategie moest veranderen. Mijn manier van netwerken paste helemaal niet bij wie ik ben. Ik ben een relatief introvert persoon en ik heb geen behoefte aan visitekaartjes uitdelen bij events. Ik leerde dat 1 op 1 netwerken veel meer bij me past. Nu bel ik af en toe iemand op die mij interessant lijkt om mee te sparren of advies aan te vragen. Dit heeft leuke ontmoetingen en samenwerkingen opgeleverd. Zo heb ik een netwerk opgebouwd op een manier die bij me past!
Tip om je netwerk op te bouwen
Netwerken kan in het begin lastig en wellicht ook een beetje spannend zijn. Hoe begin je? Op wie stap je af? Geen paniek. Je hoeft heus niet te beginnen bij de vrijdagmiddagborrels op Zuid-as in Amsterdam. Begin met het rondkijken in je directe omgeving. Schrijf de namen op van mensen die al je in netwerk zitten en nodig ze uit voor een kop koffie. Denk hierbij aan:
• Docenten van wie je les hebt gehad
• Vrienden van je ouders
• Oud-klasgenoten
• Alumni van je school/opleiding
Schrijf uit iedere groep minimaal vijf mensen op die je misschien verder zouden kunnen helpen. En geen mensen schrappen omdat je denkt ‘die kan me toch niet helpen’! Je weet maar nooit wie deze mensen in hun netwerk hebben en naar wie ze jou kunnen doorverwijzen. En als het niet meteen iets oplevert, wees niet teleurgesteld. Je bent nu on top of mind bij deze mensen, dus als ze iets of iemand tegenkomen dat interessant voor jou is zullen ze waarschijnlijk aan je denken. Bovendien is het een hele goede oefening voor als je straks met onbekenden gaat netwerken! Meer tips om je netwerk op te bouwen vind je hier.
Direct naar onze Netwerken trainingen
Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Netwerken. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering. Bekijk hier onze training Netwerken.