Praktisch presenteren

Je kunt op papier de perfecte presentatie hebben. Je kunt hem ook helemaal uit je hoofd leren en precies zo vertellen. Helaas betekent dit niet meteen dat je impact maakt. Hiervoor moet je een connectie maken met jouw publiek. Dát is wat een goede presentatie onderscheidt van een middelmatige presentatie. Jouw doel is om jouw boodschap over te brengen en dat kan alleen als het publiek een connectie met jou en jouw verhaal voelt. Hieronder een paar tips voor jouw volgende presentatie.

Tip 1: Ken je publiek

Onderzoek wie je publiek is en denk na over hoe je deze mensen kunt boeien. Dit klinkt als een open deur, maar is toch iets dat sprekers vaak niet (goed genoeg) doen. Het is essentieel om je als spreker voor je presentatie te verdiepen in jouw publiek en jouw presentatie daarop af te stemmen. De inhoud, de structuur, het taalgebruik, etc. moet aansluiten op het publiek. Denk dus na over: wat zijn het voor mensen? Waar zijn ze in geïnteresseerd? Wat weten zij al over het onderwerp? En de allerbelangrijkste vraag: waarom komt dit publiek naar jouw presentatie? Wat zijn hun verwachtingen? En wat hebben zij nodig? Het is jouw taak als spreker om de mensen te geven wat zij nodig hebben. Maak een overzicht met alle antwoorden op deze vragen en je zult merken dat dit onwijs veel helpt bij het structureren van jouw presentatie. Tijdens de training presenteren krijg je meer tips om jouw presentatie te laten aansluiten op het publiek.

Tip 2: Bepaal het doel van je presentatie

Voor een pakkende presentatie heb je een helder doel nodig. Je kunt hiervoor kijken naar de tekst- en presentatiedoelen die we allemaal wel kennen: informeren, motiveren, overtuigen, instrueren, amuseren en activeren. Het is alleen niet zo simpel. Je kunt uiteraard bepalen dat je jouw publiek bijvoorbeeld wil overtuigen, maar vervolgens moet je je doel nog specifieker formuleren. Wat wil je met je presentatie bereiken? Waarom wil je deze presentatie houden? Als jouw publiek de zaal uitloopt, wat wil je dat ze onthouden? Wat wil je dat ze doen? Tijdens de presentatie training geven deelnemers vaak aan dat hun doel informeren is. Maar als je simpelweg wilt informeren, waarom stuur je niet gewoon een e-mail met de informatie? Er is een reden waarom jij iets wil presenteren en vaak is informeren dus niet het enige doel. Wij helpen jou bij het leren om het doel helder en specifiek te maken, want dat is de allereerste stap naar een pakkende presentatie.

Tip 3: Begin je presentatie met een feit of weetje

Hoe open je je presentatie? Er zijn veel manieren om dit op een pakkende manier te doen. Je kunt bijvoorbeeld openen met een interessant feit. Bijvoorbeeld “De zon straalt in 1 uur net zoveel energie uit als wereldwijd in 1 jaar gebruikt wordt.” Dit trekt de aandacht van het publiek. Het onderwerp is duidelijk: Hoe kunnen we de potentie van de zon verder gebruiken? Een andere optie is om een historische gebeurtenis te gebruiken. De website www.onthisday.com kan hierbij helpen. Je vult een datum in en krijgt een overzicht van alle historische gebeurtenissen van die dag.  Meer praktische tips over een presentatie openen vind je hier.

Tip 4: Bang voor een black-out? Gebruik spreekkaartjes!

Een simpele hulpmiddel is sprekerskaartjes (ook wel showkaartjes, presentatiekaartjes of flashcards genoemd). Het is niet erg om wat aantekeningen erbij te hebben, maar wat écht niet kan is presenteren met een A4 papier in jouw hand. Dus pak dit professioneel aan. Je kunt deze kaartjes bij de Hema vinden, maar ook bij andere winkels met kantoorartikelen. Hierbij drie kleine tips voor als je kaartjes gebruikt:

  1. Noteer per kaartje steekwoorden, niet hele zinnen. Zo kun je eenvoudig lezen wat er staat en voorkom je dat je alles gaat “oplezen.”
  2. Zorg dat je in één oogopslag ziet wat je nodig hebt. Zorg dat de kaartjes genummerd zijn of gebruik kleurcodes. Stel dat ze vlak voordat je begint op de grond vallen..
  3. Laat je verhaal niet afhangen van de presentatiekaartjes. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel als je het even niet meer weet. Dus kijk er alleen op wanneer het écht nodig is.

Angst voor presenteren, hoe ga je daarmee om?

Krijg je al kriebels als je aan presenteren denkt? Je bent niet de enige. Bijna iedereen voelt de druk om goed te presenteren. Je wilt een goede presentatie geven aan het Management Team of collega’s. Deze druk leidt tot spanning en zenuwen. Een beetje spanning is niet erg, het is zelfs goed, het houdt je scherp! Maar als het leidt tot slapeloze nachten, dichtslaan of een black-out is het geen gezonde spanning meer. Gelukkig kunnen we er iets aan doen! Lees hier meer over angst bij presenteren.

Presentatietechnieken

Er zijn zo veel presentatietechnieken die jou kunnen helpen om een super presentatie te geven. De theorie en methodes zijn eigenlijk niet moeilijk, maar het toepassen ervan kan soms lastig zijn. De tips die we hier delen kun je meteen toepassen en uitproberen. Tijdens de training gaan we dieper in op jouw stijl van presenteren. Wat wil jij bereiken en wat past bij jou?

Direct naar onze Presentatie trainingen

Mind Elevators biedt diverse trainingen op het gebied van Presenteren. Onze trainingen zijn gericht op Young Professionals die het beste uit zichzelf willen halen. Wij helpen je met interactieve trainingen en seminars op weg naar continue zelfverbetering. Bekijk hier onze training Presenteren. 

About The Author

Farah is toegewijd om young professionals te helpen succes te bereiken. Dit doet zij door het geven van trainingen teneinde professionele vaardigheden te ontwikkelen. Dit is de brandstof die het vuur voedt dat Farah tot de drijvende kracht achter Mind Elevators maakt. Farah is gespecialiseerd in Presenteren, Personal Branding en Netwerken.