Saaie PhD pitch? Niet als je deze 3 dingen doet
Als PhD kandidaat sta je regelmatig voor een groep mensen jouw onderzoek te pitchen. Maar jij bent niet de enige die tijdens dat congres of bijeenkomst gaat pitchen en vaak presenteert iedereen op dezelfde manier. Dezelfde opbouw, dezelfde afsluiting, dezelfde volgorde. Hoe kun je ervoor zorgen dat je een memorable pitch hebt? Hieronder 3 tips om jouw pitch iets levendiger te maken.
1. Zorg voor een daadkrachtige binnenkomer
Het is vrij gangbaar om te starten met je naam en titel van jouw onderzoek. Uiteraard moet je dit vertellen in jouw opening, maar dat betekent niet dat het de eerste zin moet zijn. Dit is namelijk de saaiste opening van een pitch (ook al begint iedereen in de academische wereld met deze opening). Hoe moet je dan wel beginnen? Bedenk iets waarmee je het publiek direct aanspreekt. Dit kan een vraag zijn, een anekdote, een interessante observatie. Iets waarbij het publiek denkt: “Aaah, interessant, vertel me meer.” Bijvoorbeeld:
“When I talk to clinicians like you, I notice that they are very reluctant to use X model with some patients. They don’t have a specific reason for it. It’s just a gut feeling. But your gut feeling is right! This model is not always safe for young patients of age 25-40. We need to improve this model and that’s why we’re doing this study. My name is Marian and this research…”
2. Zorg voor een duidelijke afsluiting
We weten allemaal dat het belangrijk is om een presentatie of pitch goed af te sluiten, maar toch besteden we er niet genoeg tijd aan tijdens het voorbereiden. Ik merk dat mensen altijd zo gefocust zijn op de opening en het verhaal zelf dat een krachtig einde voorbereiden er vaak bij inschiet. Om sterk te eindigen moet je eerst bepalen wat het doel is van jouw pitch. Wat wil je bereikt hebben aan het einde van de pitch of zelfs aan het einde van de dag (bijvoorbeeld op een congres)? Is het een samenwerking? Wil je feedback? Wil je een discussie op gang krijgen? Ben je op zoek naar financiering? Wanneer je dat helder in kaart hebt kun je een afsluiting
3. Maak de cirkel rond
Zelf vind ik het altijd mooi als een spreker aan het einde teruggrijpt naar het begin. Dit maakt de pitch een mooi geheel. Als je je pitch met een vraag begon kun je aan het einde het antwoord geven. Begon je met een stelling? Herhaal de stelling aan het einde. Begon je met een verhaal? Verwijs terug naar het verhaal met daarna jouw boodschap of conclusie in één zin. Zo zorg je ervoor dat het publiek een tevreden gevoel overhoudt maar ook vooral jouw pitch beter onthoudt.
Jouw onderzoek samenvatten in een kort en krachtige pitch kan lastig zijn. De workshop Pitch your PhD is speciaal voor promovendi en postdocs die willen leren pitchen. In deze workshop vertaal je jouw onderzoek naar een aansprekend verhaal over je onderzoek. Wil jij een ijzersterke pitch maken?