Bang om fouten te maken op werk? Zo ga je ermee om!

Fouten maken: dat is toch normaal?

Niemand houdt van fouten maken. Zeker niet in een maatschappij waar perfectie gepromoot wordt. Het lijkt soms alsof iedereen om je heen het allemaal voor elkaar heeft, vooral op sociale media. Hierdoor voelen fouten al snel als iets negatiefs. Ook al weten we dat fouten maken normaal is, we willen het liever vermijden. Maar waar komt die angst om fouten te maken eigenlijk vandaan? En nog belangrijker: hoe kun je hier beter mee omgaan? Dat lees je in deze blog.

Angst om fouten te maken op werk

Heb je wel eens slapeloze nachten gehad vanwege een presentatie? Of voelde je je verlamd door de angst iets fout te doen? Je bent zeker niet de enige. Onderzoek wijst uit dat faalangst steeds vaker voorkomt, vooral onder young professionals. Volgens een studie uit 2017 van de Britse University of Bath en York St John University is deze angst de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. De gevolgen zijn niet problematisch: als je niet leert omgaan met fouten maken, loop je meer risico op stress, onzekerheid en zelfs burn-outklachten.

Waarom angst om fouten te maken?

Het is nooit leuk om fouten te maken, vooral niet als je je werk goed wil doen. Je wil goede resultaten leveren, je wil indruk maken en trots zijn op je prestaties. Dat streven naar perfectie kan echter averechts werken. Uit onderzoek blijkt dat falen vaak demotiveert en dat je ego een deuk oploopt wanneer iets niet gaat zoals gepland. Jouw angst om fouten te maken kan komen door verschillende factoren:

  • Hoge verwachtingen: Die je jezelf oplegt of die anderen van jou hebben.

 

  • Perfectionisme: De behoefte om alles helemaal perfect te doen.

 

  • Prestatiedruk: Zowel vanuit je omgeving of bedrijfscultuur, maar ook sociale media, waar successen vaak worden uitvergroot.
“Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.”
Albert Einstein

Fouten durven maken: het begin van persoonlijke groei

Fouten maken voelt gewoon vervelend. Niemand denkt: Yes! Helemaal misgegaan, geweldig! Vaak krijg je er een rotgevoel van, zeker als het serieuze gevolgen heeft. Maar ondanks dat ongemak is fouten durven maken essentieel voor persoonlijke groei. Waarom? Als jij krampachtig fouten gaat vermijden werkt dat tegen je.

Experimenteren en nieuwe dingen ontdekken is juist leuk, maar door bang te zijn voor fouten speel je het alleen nog maar op veilig. Je blijft dingen op de “veilige” manier doen en je blijft in je comfortzone. Het probleem daarmee is dat persoonlijke ontwikkeling begint juist buiten je comfortzone. Dáár groei je. Door uitdagingen aan te gaan leer je waardevolle lessen. En fouten durven maken is daar onderdeel van. Zoals het bekende gezegde luidt: vallen en weer opstaan is de sleutel tot vooruitgang.

Hoe moet je omgaan met fouten maken?

Onze eerste reactie als we hebben gefaald is altijd “Shit, nee!” of iets soortgelijks. En dat is heel normaal. Je mag best wel balen. Je mag best even boos zijn, huilen, schreeuwen, verdrietig zijn. Maar daarna is het tijd om je te herpakken en vooruit te kijken. Stel jezelf de vraag: Wat kan ik hiervan leren? Als je na een fout denkt: Dat doe ik de volgende keer anders! of Ik had dit beter zo kunnen aanpakken, ben je al goed op weg. Je hebt iets geleerd. Elke fout bevat een les, hoe klein ook. Hoe sneller je die les accepteert en integreert, hoe meer je groeit.

Van blunder naar groot succes

De volgende keer dat je een fout maakt, denk dan aan dit verhaal. In 1894 waren twee broers in Michigan, Verenigde Staten, een voedzaam dieet aan het ontwikkelen voor patiënten in een zorginstelling. Hiervoor experimenteerden ze met gekookte tarwe. Op een dag lieten ze het mengsel per ongeluk op het aanrecht staan, waardoor het uitdroogde. In plaats van het weg te gooien, besloten ze het toch door een roller te halen. Ze wilden het deeg plat maken om er crackers van te maken. Maar doordat de tarwe was uitgedroogd, brak het in dunne vlokken. En ontdekten de broers John Harvey Kellogg en Will Keith Kellogg op die dag cornflakes!

Bang om fouten te maken op werk

Fouten maken voelt misschien ongemakkelijk, we hebben het nodig om te leren en te groeien. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling of het ontdekken van iets nieuws, zoals het verhaal van de Kellogg-broers laat zien, fouten horen bij het leven. Dus wees niet bang om fouten te maken op werk. De volgende keer dat je een fout maakt: neem de tijd om flink te balen, leer ervan, en gebruik het als opstap naar verbetering!

Wil jij leren hoe je fouten kunt omarmen en inzetten als kracht? Schrijf je dan in voor onze training Fail Your Way Forward en ontdek hoe je faalangst kunt omzetten in persoonlijke groei en zelfvertrouwen.

Deel dit blog op:

Lees meer over Persoonlijke Effectiviteit