Hoe zet je falen om in succes?

tegenslag

Hoe zet je falen om in succes?

 

Aristoteles zei ooit: “Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.” Klinkt logisch toch? Dingen gaan niet meteen perfect. Je faalt meestal de eerste keer dat je iets doet en daarna soms nog een paar keer. Maar uiteindelijk kruip je wel dichterbij de gewenste uitkomst. Je moet het alleen wel zelf doen. Ik kan honderden boeken lezen over hoe je sterke armen krijgt door trainen, maar ik moet toch echt zelf de oefeningen doen. Niemand heeft ooit een vreemde taal leren spreken door het alleen maar in zijn hoofd te oefenen. Helaas is de gedachte dat het mis kan gaan vaak wat ons tegenhoudt om ergens aan te beginnen. En dat is zonde, want falen kun je gebruiken. Je moet alleen weten hoe. Vijf praktische tips om falen te gebruiken:

1. Zie het al een experiment

Alle wetenschappers werken op deze manier. Heel simpel gezegd hebben ze een theorie en die proberen ze uit in de praktijk. Is de uitkomst niet zoals ze hadden berekend of verwacht? Ze passen de formule aan en gaan weer de praktijk in. Soms honderden of duizenden keren, zo vaak als het nodig is.

2. Leer ervan

Zoals de wetenschapper (of uitvinder, atleet, etc…) zijn aanpak test en vervolgens verandert, zo haalt hij er een les uit. Het moet niet materiaal A zijn, maar materiaal B. Hij evalueert wat er niet goed ging en past zijn aanpak aan. Doe dit ook. Wees als hen op een bijna wetenschappelijke manier wat je anders zou moeten doen een volgende keer.

3. Haal de emotie eruit

Falen is klote. Ik zou ook willen dat ik alles de eerste keer goed deed. Het is niet leuk en het is ontmoedigend. Dat kan leiden tot een willen stoppen met hetgeen je niet lukte. Die emotie is goed om te voelen, de pijn en teleurstelling. Dat is namelijk het teken dat je het beter wilt doen. Gebruik het als een reset knop om weer opnieuw ermee aan de slag te gaan. Sta even stil bij de emoties en daarna doe je (figuurlijk) je grote witte laboratoriumjas erover en kijk je door je klinische bril. Zo zie je dingen beter. Neem afstand en bekijk het objectief.

4. Ga terug naar het begin

Er is een reden dat je dit aan het doen bent. Een reden waarom je dit begonnen bent. Je had een doel voor ogen. Wat is dat doel? Waarom sta je hiervoor op in de ochtend en besteed je een deel van je kostbare leven hieraan? Ga in je hoofd eens terug naar het begin en onderzoek die motivatie die je had. Waar kwam deze vandaan? Hoe voelde dat? Herleef het en voel alsof je weer vers aan de start staat.

5. Blijf doorgaan

Kleine verbeteringen over een langere tijd maken een grote sprong. Het Compound Effect wordt dat ook wel genoemd. Einstein zei hierover: “Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.” Het is in het Nederlands ook wel bekend als het rente-op-rente effect. Vooral in geld wordt dit veel gebruikt, maar vergis je niet, dit heeft ook effect op je inspanningen. Als je 100 euro heb en je hebt 10% rente in een jaar, dan heb je het volgende jaar 110 euro om mee te beginnen. Daar krijg je weer 10% rente over. Dat is niet weer 10 euro, nee nu is het ineens 11 euro geworden. Je krijgt namelijk rente over je rente. Dit is ook zo als je aan het werk bent. Je werkt aan iets en het lukt niet. Dat kan zeker. Maar de volgende keer dat je eraan werkt, begin je niet meer bij 0. Zet dit door en het zal blijven opbouwen.

Jonge werknemers hebben hoge verwachtingen van zichzelf en hun omgeving. Falen is geen optie en dat levert veel druk en stress op. In onze workshop Fail your way Forward leren Young Professionals om falen om te zetten in uitdagingen. Zo ervaren ze meer rust en werkgeluk. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

Deel dit blog op:

Lees meer over Persoonlijke Effectiviteit