Zo ga je met tegenslagen om

faalangst training

Zo ga je met tegenslagen om

 

Niemand vindt het leuk om te falen. Of je nou zakt voor een examen, wordt afgewezen voor een baan of een enorme fout maakt op je werk. Wanneer het gebeurt wil je gewoon onder een dekentje kruipen waar je een paar dagen verkommert in schaamte en zelfmedelijden. Hoe kon je zo stom zijn, waarom dacht je niet beter na, wat zullen anderen wel niet denken? Je herkent deze gedachtes vast. Maar wat kun je doen om niet in deze negatieve stemming te blijven hangen en door te gaan? Dit zijn drie manieren om met tegenslagen om te gaan.

Haal de les eruit

Het eerste wat ik nu altijd denk wanneer ik een fout maak is: wat kan ik hiervan leren? Uiteraard is het balen dat je niet goed hebt gepresteerd, maar het helpt niet om erover te blijven tobben. Dus zet je boosheid, frustratie of spijt aan de kant en kijk analytisch naar je falen. Waarom heb je gefaald? Wat had je anders kunnen doen? Denk vervolgens na over hoe je deze nieuwe inzichten in de toekomst gaat toepassen. Zie het dus niet als een faalmoment maar als een leermoment. Thomas Edison faalde meer dan 10.000 keer voordat hij de gloeilamp had uitgevonden. Over zijn tegenslagen zei hij: “Ik heb niet gefaald, ik heb alleen 10.000 manieren gevonden die niet werken.”

Maak het niet persoonlijk

Automatisch gedachtes bij falen zijn: ik ben niet goed genoeg, ik ben stom, ik kan het blijkbaar niet. Jezelf als loser of mislukking zien gaat je niet helpen om verder te komen. Uiteraard moet je verantwoording nemen voor je fout en niet anderen de schuld geven. Maar je moet wel de fout los zien van jouw identiteit. Het feit dat je nog niet de juiste manier hebt gevonden om een succesvol resultaat te behalen betekent niet dat jij de mislukking bent! Door objectief naar je falen te kijken en het niet persoonlijk te maken is het veel makkelijker om ervan te leren en door te gaan.

Lach om je blunders

Dit klinkt misschien gek, maar de uitspraak ‘later kunnen we hierom lachen’ klopt wel. Hoe vaak heb je achteraf gelachen om een faalmoment uit het verleden? Iets wat destijds heel schaamtevol en frustrerend was, maar wat achteraf helemaal niet meer zo erg is. Natuurlijk geldt dit niet voor alle falen. Soms blijft het een pijnlijk moment om naar terug te kijken. Toch zijn er ook kleinere falen waar je wel om kunt lachen. Dit betekent niet dat als je morgen bijvoorbeeld wordt afgewezen voor die nieuwe baan, je dezelfde avond erom kunt lachen. Dit heeft tijd nodig, maanden of zelfs jaren. Maar tegen jezelf zeggen: hier kan ik later om lachen en even visualiseren dat het 10 jaar later is, helpt je zeker bij het dealen met je falen!

Meer leren over omgaan met falen? Check onze training Fail your way Forward!

Deel dit blog op:

Lees meer over Persoonlijke Effectiviteit