Hoe krijg je meer energie?

 

Hoe kan het toch dat je de ene dag uit elkaar knalt van de energie en de dag erna niet vooruit te branden bent? Het hele leven bestaat uit pieken en dalen, dus ook je energieniveau, alleen willen we graag dat er meer gepiekt wordt! Natuurlijk verschilt het ook per persoon. De een barst van de energie en de ander weet niet waar die het vandaan moet halen. Dit kan met een hele boel factoren te maken hebben. Hieronder geef ik een aantal tips die je helpen om gedurende een dag meer energie te hebben en over te houden.

Neem vaker een pauze en beweeg

Dit is eentje die ik zelf soms ook wel lastig vind. Vaak heb je het ook niet door. Je bent aan het werk, kijkt op de klok en blijkt dat je al twee uur verder bent. Je zit dan zo in een project of opdracht dat je maar blijft doorgaan. Maar juist wanneer je het even onderbreekt, door even een kop thee te halen of een rondje te lopen, zet je je ‘hart’ weer meer aan het werk, wat ervoor zorgt dat je bloedsomloop door je hele lichaam, en ook in je hersenen, goed blijft doorstromen. Zo creëer je meer focus.

Tip: Zet een wekker op je telefoon die bijvoorbeeld elk uur afgaat en signaal is voor even een kopje thee halen.

Optimaliseer je voeding voor meer energie

Wat eet jij op een dag? Is het koolhydraatrijk of juist niet? Voeding die bewerkt is of die juist nog in de puurste vorm te vinden is? Wat je op een dag eet heeft invloed op je energieniveau. Wanneer je voeding eet die koolhydraatrijk is, zoals pasta en andere graanproducten, kun je eerst een piek ervaren en vervolgens een inkakmoment (lees: after-dinnerdip, after-lunchdip of een 4-uurdip). Dit komt doordat de koolhydraten worden omgezet naar suikers, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen (de piek). Om het weer ‘stabiel’ te maken, produceert je lichaam insuline. Dit kost je lichaam energie om te maken, wat kan resulteren in een inkakmoment. Dit is net zo bij bewerkte voeding. Bewerkte voeding is voornamelijk etenswaren dat in de supermarkt te vinden is (lees: hagelslag, vla, tussendoortjes etc.). Dit is eten dat je lichaam niet herkent als ‘voedsel’ en extra energie kost om te verwerken.

Tip I: Over het algemeen krijg je het meest energie van het eten van meer groente, fruit, noten/zaden, eieren en bewogen vlees/vis.

Tip II: Rauw voedsel eten als salades kan je lichaam ook energie kosten en is niet altijd handig wanneer je chronisch moe bent of een chronische ziekte ervaart. Je lichaam heeft dan al moeite met het verdelen van energie en hierin kun je dan beter je lichaam tegemoetkomen door het eten al te koken of te bakken.

Plan ontspanningsmomenten in

Dat klinkt misschien tegenstrijdig – meer ontspanning nemen – maar dat is het niet. Je energielevel kan moeilijk de hele tijd pieken. Het is ook van belang dat je kunt afschakelen. Je hebt bijvoorbeeld een stressvolle dag gehad, zit misschien daardoor juist hoog in de energie, maar niet op een hele prettige manier. Hierbij is het van belang dat je lichaam deze stresshormonen wel kunt afschakelen en daarmee je jezelf weer kunt opladen.

Tip: Magnesium kan daarbij helpen. Wanneer je niet genoeg magnesium binnenkrijgt, kun je moeilijker afschakelen. Je kunt het via je voeding halen, maar ook via olie smeren of middels een (voeten)bad.

Doe dingen waar je energie van krijgt

Als jij ‘s ochtends opstaat, heb je zin om weer aan de slag te gaan? Start je vol enthousiasme aan je dagplanning? Ga eens bij jezelf na waar je energie van krijgt. Mensen die werken vanuit hun passie zitten vaak boordevol energie. Denk na over vragen zoals: Waar krijg ik energie van? Wat vind ik echt leuk om te doen? Bij wie krijg ik energie? Wat zou ik diep van binnen echt willen doen? Probeer eens de kern op te zoeken, je gedachtes erover los te laten en jezelf deze vragen te stellen.

Tip: Stel jezelf de vraag ‘Waar krijg ik energie van?’ en schrijf het op. Misschien komt er niet direct een antwoord, maar kan dit een paar dagen later komen.

Schrijf je gedachtes op

Nadenken kost ontzettend veel energie. Vooral de gedachtes die maar blijven rondmalen. Dag in dag uit. Je moet bijvoorbeeld de afwas nog doen, boodschappen halen en een vriend nog dat ene berichtje sturen. Van die gedachtes waar je liever niet teveel aandacht aan wilt besteden, maar wel elke keer terugkomen. Deze gedachtes kosten energie en maakt je minder effectief.

Tip: Schrijf deze gedachtes op. Door ze op te schrijven, hoeven ze niet meer in je hoofd rond te dwalen. En dat scheelt energie.

Te weinig energie leidt tot een gebrek aan productiviteit, creativiteit en motivatie. In onze workshop Fuel for the fire krijgen deelnemers praktische tools om hun energie optimaal te benutten. Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?

About The Author

Richard is een energieke en ambitieuze trainer die gelooft in succes door persoonlijke ontwikkeling. Mede dankzij zijn ervaring in thaiboksen op hoog niveau heeft hij een systeem ontwikkeld voor mentale training en discipline. Doorzettingsvermogen en lessen halen uit falen zijn speerpunten in zijn systeem. Richard gelooft in constante verbetering en een sterke mindset. Richard is gespecialiseerd in Wilskracht, Mindset en Communicatie.