Uitstelgedrag? Eet een kikker!
We doen het allemaal. Dingen naar morgen schuiven. “Morgen ga ik er écht mee beginnen”. En dan stel je het weer uit. “Eerst moet ik dit doen” of “Ik heb nog genoeg tijd voor de deadline, ik doe het later wel.” Je vindt altijd wel een goed excuus om die ene taak maar te blijven uitstellen.
Soms voelt het alsof je veel andere taken hebt die net iets belangrijker zijn dan die ene taak die je eigenlijk moet doen. Het kan iets kleins zijn zoals een e-mail versturen maar ook iets groots zoals een presentatie voorbereiden. Je maakt allerlei excuses om die ene taak uit te stellen, maar als je nu echt eerlijk tegen jezelf bent: waarom stel je het uit? Zelf stel ik dingen uit omdat ik er tegenop zie. Het zijn vaak taken die ik niet zo leuk vind of dingen die veel tijd kosten, dingen waar ik geconcentreerd voor moet zitten en de tijd ervoor nemen.
Hoe herken je uitstelgedrag?
Uitstelgedrag kan zich op verschillende manieren uiten. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen:
- Te veel tijd besteden aan onbelangrijke taken of afleidingen zoals social media, televisie kijken of gamen.
- Het constant uitstellen van belangrijke taken, zelfs als je weet dat je ze moet doen.
- Het hebben van moeite om te beginnen aan taken en ze steeds vooruit te schuiven.
- Het hebben van gevoelens van schuldgevoelens en angst door het uitstelgedrag.
Hoe kun je stoppen met uitstellen van taken?
Er zijn onwijs veel methodes en tools die jou kunnen helpen om productiever te zijn. Maar ik wil één hele belangrijke methode met jou delen die specifiek helpt bij het aanpakken van uitstelgedrag. Dit is de “Eet de Kikker” methode. De uitspraak “Eat a frog” of “Eat a live frog first thing in the morning” wordt vaak toegeschreven aan Mark Twain, hoewel er geen bewijs is dat hij het ooit heeft gezegd.
Brian Tracy, een bekende spreker en schrijver op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, gebruikt deze productiviteitsstrategie. De methode is gebaseerd op het idee dat het belangrijk is om je meest uitdagende en belangrijke taak als eerste te doen, voordat je begint met minder belangrijke taken. Door de moeilijkste taak eerst te doen, zul je jezelf motiveren en meer energie hebben om de rest van de dag door te komen.
De naam van de methode komt van het gezegde: “Als je elke ochtend een levende kikker eet, zal de rest van de dag gemakkelijk zijn, omdat je weet dat het ergste al is gebeurd.”
Hoe werkt de “Eet de Kikker” methode?
Hier zijn enkele stappen om de “Eet de Kikker” methode toe te passen:
- Maak een lijst van je taken voor de dag: Schrijf op wat je vandaag moet doen en orden ze op basis van prioriteit.
- Kies de belangrijkste taak: Kies de taak die het belangrijkste is en de meeste tijd en energie vereist om te voltooien. Dit is je “kikker”.
- Begin met de kikker: Begin je dag met de belangrijkste taak. Besteed minimaal 30 minuten of meer aan deze taak voordat je aan andere taken begint. Hierdoor heb je voldoende tijd om de taak af te ronden en voel je je productief en energiek.
- Beloon jezelf: Als je de belangrijkste taak hebt voltooid, beloon jezelf dan met iets leuks, zoals een kop koffie, een wandeling of een stuk chocolade.
- Ga door met je takenlijst: Nadat je de belangrijkste taak hebt voltooid, kun je verdergaan met de andere taken op je lijst. Deze taken zullen minder uitdagend zijn en minder tijd en energie vergen.
Door de “Eet de Kikker” methode toe te passen, kun je jezelf helpen om meer productief en efficiënt te zijn in je dagelijkse leven. Het kan je helpen om je focus en motivatie te behouden, en het kan je helpen om meer voldoening te halen uit je werk. Probeer het eens uit en kijk of het voor jou werkt!
Een overvolle agenda, takenlijstjes, spoedjes: het leidt tot stressvolle situaties. Soms heb je als Young Professional het gevoel dat je geleefd wordt. Daarom bieden wij de workshop Moonwalk through life aan. Time-management kun je namelijk leren! Ben jij Young Professional en is dit iets voor jou en je team? Of ben jij (HR)-manager en denk je dat jouw medewerkers hierbij gebaat zijn?